Slideshow 2


Olohuoneen korkea tilaKotimme yksi ehdottomista suosikkipaikoista on meidän olohuone, jonka korkeat ikkunat ja vino katto valaistuksineen tuovat juuri sen tunnelman olohuoneeseen, jollaista toivoimme. Suunnitteluvaiheessa tuntui vaikealta hahmottaa, tulisiko tilasta tarpeeksi suuri ja miltä se lopulta näyttäisi. Pohdimme paljon myös sitä, kuinka äänekäs perheemme ja korkea tila sopivat yhteen. Pidimme kuitenkin tiukasti tästä korkean tilan vaatimuksesta kiinni, vaikka sitä myös usein kritisoidaan sen toimivuudesta.

Tämä vaatimus kyllä kannatti! Olohuoneen korkea tila tulvii valoa sen korkeista ikkunoista ja meidän olohuone näyttää neliöitään huomattavasti suuremmalta. Illalla katto näyttää ainakin melkein tähtitaivaalta vaikkapa sohvalla levätessä. Jos kodista pitäisi valita se viihtyisin paikka, olisi se tämä olohuone juuri sen korkean tilan ansiosta. 

Käytännöllisyyttä ajatellen näin lapsiperheessä on olohuoneen korkea tila myös tietynlainen pelastus. Näkymä olkkarista suoraan yläkerran aulaan on nimittäin erittäin kätevä, kun voi tähystää lasten leikkejä yläkerrassa ja toisaalta myös se tuo turvaa lapsille, kun he näkevät suoraan alakertaan. Kun tulee jotakin asiaa, ei tarvitse huutaa toiseen kerrokseen, kuten aiemmissa kodeissa on täytynyt tehdä.

Rakennusvaiheessa korkea tila toi toki omat haasteensa, kuten kattopaneelien asennus oli ihan omanlaisensa työ ja vaati korkeat telineet. 

Pidin tärkeänä, että olohuone tulisi sisustaa ilmavasti ja tietyllä tapaa myös raikkaasti, jotta olohuoneen korkea tila pääsisi parhaiten oikeuksiin. Kun katto on samalla myös vino, tuo se tietynlaisen kotoisuuden eikä olohuoneen korkea tila näytä kolkolta.

Tv:n äänet illalla kuuluvat herkemmin ylös lastenhuoneisiin avoimesta tilasta ja niiden kanssa pitää olla tarkempi. Muuten emme ole huomanneet, että kotonamme olisi mitenkään yhtään sen kaikuvampaa kuin aiemmissa kodeissamme. Pohdimme akustiikkalevyjen hankintaa vasta siinä vaiheessa, jos se tuntuisi tarpeelliselta. Hirsitalon seinäthän luovat itsessään jo huomattavasti tavallista paremman akustiikan eikä tällaisia akustiikkalevyjä edes välttämättä tulla tarvitsemaankaan.

Jos meidän perhe vielä rakennuttaisi talon, en voisi ajatellakaan muuta ratkaisua kuin tällaisen korkean olohuoneen. Ja jos saisi toivoa vielä bonuksena tähän jonkin lisän, valitsisin korkeista ikkunoista nähtäväksi rauhoittavan järvi- tai merimaiseman.

Kuva: Eveliina Mustonen

Kommentit

Suositut tekstit