Slideshow 2


Äidiksi tuleminen on tuntunut jokaisella kerralla erilaiseltaKolmen lapsen äitinä minulla on varsin erilaiset kokemukset siitä tunteesta, kun sain jokaisen heistä ensimmäistä kertaa syliini. 

Esikoinen

D syntyi ollessani 23v. opiskelija, jolla oli puolisonsa kanssa hyvin lyhyt parisuhde takana. Raskausaikaan liittyi monenlaista jännitystä ja epävarmuutta. Olisinko riittävän hyvä äidiksi? Kestäisikö parisuhde vauva-ajan? Raskausaika oli silloin melkoisen tunnerikas, kun muistelen niitä epävarmuuksien tunteita. Koin silti valtavan voimakkaan rakkauden tunteen vauvaa kohtaan jo raskausaikana. Synnytyksen vaikeus ja siihen liittyvät epäonnistumisen tunteet vaikuttivat ensimmäisiin päiviin vauvan syntymän jälkeen. Muistan olleeni ensimmäiset viikot vauvan kanssa aivan Liisa Ihmemaassa. Rakkaus vauvaan kasvoi viikko viikolta aina suuremmaksi.

Keskimmäinen

A tuli meille adoption kautta ja sain hänet syliini 1,5v. iässä. Se oli kaikkinensa niin ainutlaatuinen kokemus, ettei sitä voi verrata mihinkään toiseen kokemukseen. Tunsin uskomattoman kiitollisuuden tunteen saadessani hänet pitkän odotuksen ja epävarmuuden jälkeen syliini. Raskaushormonien puuttumisella lapsen saamisen yhteydessä on iso merkitys ja sitä en etukäteen ollut osannut ajatella. Vaikka adoptiolapsemme ei ollutkaan enää vauva, hän kuitenkin huusi kaikki yönsä eikä siinä juuri hormoneista saanut poweria yövalvomisiin. 

Kuopus

Kolmannen lapsemme B:n kohdalla kaikki oli hyvin erilaista suhteessa aiempiin kokemuksiin. Meillä oli takana yli kymmenen vuoden yhdessäolo ja tällä kertaa kaikki opinnotkin olivat takanapäin. Ajatukset olivat vain ja ainoastaan syntyvässä vauvassa. Kun oli ehtinyt elää jo vahvasti sen tunteen kanssa, ettei meidän perheeseen syntyisi vauvaa, oli tämä kolmannen lapsen syntymä tietynlainen suuri ihme ja tunteet jotenkin vauvan syntymästä asti olivat niin voimakkaat, että humpsahdin heti rakkauden tunteiden kanssa totaaliseen vauvakuplaan, josta vasta nyt lapsen taaperoiässä olen herännyt.

On ihanaa saada kokea näin monella tapaa äidiksi tuleminen: tulla ensin nuorena äidiksi, tulla sitten adoptioäidiksi ja kokea vielä vuosien toiveiden ja lopulta toivon menettämisenkin jälkeen vauvan syntymä.


Kuva: Laura Kallahti Photography

Kommentit

Suositut tekstit