Slideshow 2


Terveellinen sisäilma hirsitalossammeKun omassa lapsuudessa on vuosia käynyt homekoulua, kiinnittää entistä enemmän huomiota sisäilman laatuun. Homeelle altistuneena sitä haistaa samantien ne tilat, joissa ei voi olla terveellistä hengittää. Siispä hirsitalon terveyshyödyt sisäilman suhteen olivat meille se ratkaisevin tekijä valita eri vaihtoehdoista juuri hirsitalo. 

Hirsihän on tunnetusti erinomainen materiaalina, sillä se tasaa sisätilan kosteuden sekä lämmön vaihtelun optimaaliseksi. Terveellisen asumisen kannalta tärkeintä on rakenteen hengittävyys ja nimenomaan tuo tasapaino ilmankosteudessa. Samalla, kun hirsi tasaa ilmankosteuden vaihtelua, estää se myös kosteutta jäämästä rakenteisiin. 

Tämä hirsitalon terveellisyys on näin maallikonakin helppo ymmärtää. Toki olen perehtynyt sisäilma-asioihin tässä vuosien aikana, kun se on kiinnostanut niin paljon. Mielenkiintoista oli löytää myös aikaisempi THL:n tutkimus, jonka mukaan hirsitalossa asuvat olivat muita huomattavasti tyytyväisempiä asumiseensa ja en kyllä yhtään ylläty tästä tuloksesta. 

Miltä on tuntunut asua hirsitalossa?

Ero aiempiin koteihimme verrattuna on aivan valtavan suuri. Eniten sen huomaa siinä, kun ollaan koko perhe oltu vaikkapa poissa päivän tai kaksi ja palataan takaisin kotiin. Raikas, terveen ilman tunne tuntuu jo eteisessä asti, kun astuu ovesta sisään. Milloinkaan sisäilma ei tunnu tunkkaiselta vaan ilma sisällä tuntuu meillä aina hyvältä ihan kaikissa huoneissa. Jokin huoneistamme saattaa olla koko päivän suljettuna ja siltikään huoneeseen ei tule sellaista ilmaa, että oven avatessaan kaipaisi huoneen tuulettamista. 

Monissa muissa kotimme ulkopuolisissa tiloissa huomaa tunkkaisen ilman, kun on nyt tottunut niin hyvään omassa kodissa. Viime kesänä huomasi myös helteiden aikaan, kuinka miellyttävänä lämpötila pysyi meillä kotona. Sellaista aivan trooppisen tukahduttavaa kuumuutta ei tullut edes hellepäivänä. 

Jos vielä joskus tulevaisuudessa rakentaisimme talon, olisi jotenkin vaikeakin kuvitella valitsevansa hirsitaloasumisen jälkeen toisenlaista ratkaisua. Tämä vain tuntuu ihan parhaalta meidän perheelle terveellisen asumisen kannalta ja sen lisäksi rakastan sen esteettisyyttä.

Kuva: Eveliina Mustonen

Kommentit

Suositut tekstit