Slideshow 2


Vaikeasta synnytyskokemuksesta voimaannuttavaan synnytykseen
Meidän esikoisen raskaus meni reilusti yli lasketun ajan ja päätyi siis lopulta käynnistykseen. Olin jo useampana päivänä käynyt Kättärillä kääntymässä, sillä kivut olivat niin kovat viimeisinä viikkoina. Kun sitten lopulta sain käynnistyksen, oksitosiinin voima toimi ja käynnistys eteni nopeasti. 

Synnytys tapahtui lopulta jakkaralla ja heikon vointini vuoksi en saanut vauvaa rinnalle kuin niin lyhyeksi hetkeksi, etten itse edes muista sitä. Muistan vain, että vauva siirtyi nopeasti isän syliin, kun vaikeroin kovissa kivuissa.

Muistan niissä kivuissa miettineeni, että selviääköhän tästä ollenkaan. Kätilö totesi:

 "Nyt pitää istukka saada ulos, kun tähän sitä maailmalla kuollaan synnytyksissä." 

Nuo sanat tuntuivat rajuilta kuulla, kun olin ihan hädissäni itsekin. Menetin verta myös isot määrät. Kukaan kätilöistä ei synnytyksen jälkeen missään vaiheessa käynyt läpi synnytystäni eikä tarjottu mahdollisuutta käsitellä vaikeaa synnytystäni. 

En osannut ensisynnyttäjänä sitä itsekään pyytää ja se harmittaa jälkikäteen. Se oli niin raju synnytyskokemuksena, että päätin samantien, etten enää koskaan synnyttäisi.

Pahin synnytyspelko vuosien mittaan hälveni hiukan ja toisessa raskaudessa päätin tehdä kaikkeni sen eteen, että tästä synnytyskokemuksesta tulisi eheyttävä, jos siihen pystyisi vaikuttamaan. Kerroin neuvolassa heti ensimmäisellä käynnillä haluavani synnytyspelkopolille. Olin päättänyt, että synnytyspelko ei hallitse raskauttani.

Pääsin tapaamaan kätilöä synnytyssairaalaan ja kävimme hänen kanssaan yhdessä läpi synnytyskertomukseni. Synnytys itsessään oli ollut normaali, mutta istukasta oli kirjattu siihen liittyvät komplikaatiot. 

Kätilö oli myös pahoillaan tapahtuneesta ja kommentista siellä synnytyssalissa. Tuntui jotenkin pahalta, etten ollut saanut käsitellä asiaa heti synnytyksen jälkeen vaan käsittely tapahtui yhdeksän vuotta myöhemmin. 

Toinen synnytykseni oli kaikkea sitä, mitä olin sen ihan alunperin ajatellut olevan. Sain oikeastaan kokea sen, millaista synnytys voi parhaimmillaan olla.Vai

Nämä asiat myötävaikuttivat voimaannuttavaan synnytyskokemukseeni:

1. Ystävä tukihenkilönä

Ihana ystäväni tarjoutui tuekseni synnytykseen. Puolisoni pystyi keskittymään olemaan henkisenä tukenani ja ystäväni loi sen turvallisuuden tunteen, joka ensimmäisestä synnytyksestä puuttui kokonaan. Hänellä oli useampi oma synnytyskokemus sekä ammattinsa puolesta osaaminen eli tunsin olevani turvallisissa käsissä jo ennen synnytystä.

2. Sovittu käynnistys

Synnytyspelkopolilla sovittiin lääkärin kanssa, että synnytykseni ei anneta mennä yli lasketun ajan ja mahdollisuuksien mukaan käynnistetään jo viikolla 39, jos tilanne näyttää sellaiselta. 

Näin siis tehtiin ja käynnistys tapahtui rauhallisesti edeten ballongilla, että keho ehtisi hyvin mukaan synnytykseen. Vauva oli 48cm ja 3200kg eli huomattavasti pienempi synnyttää kuin esikoinen oli ollut.

3. Aiemman komplikaation huomiointi

Koska ensimmäisessä synnytyksessä istukka aiheutti vaikean tilanteen sen suuren koon takia, haluttiin varmistaa, ettei toinen kokemus olisi samanlainen ja annettiin toisessa synnytyksessä pieni määrä supistuksia aiheuttavaa oksitosiinia oikeassa kohtaa synnytystä. Se toimi juuri parhaalla mahdollisella tavalla.

4. Kätilöillä tieto peloistani

Olin avoimesti puhunut peloistani ja synnytyksessä ollut kätilö huomioi ymmärtäväisesti asian. Synnytyksen jälkeisinä päivinä kätilöt osastolla kysyivät useampaan kertaan vointiani ja ajatuksiani synnytyksestä. Synnytys oli niin voimaannuttava ja eheyttävä kokemus, että tunteet nousevat vieläkin pintaan. Vaikka ensimmäinen synnytys olisi vaikea, voi toinen olla ihan täysin päinvastainen kokemus.

Synnytyksissä on tietenkin useita sellaisia tilanteita, joihin vaikuttaminen ei ole mahdollista. On kuitenkin myös paljon niitä asioita, joihin voi vaikuttaa.

On oikeus pyytää kätilöitä ja lääkäreitä tekemään kaikki mahdollinen sen eteen jo ennakoivastikin, että seuraava synnytys voisi sujua paremmin. Omalla kohdalla nämä luettelemani neljä asiaa auttoivat mahdollistamaan onnistuneen synnytyskokemuksen.
Kommentit

Suositut tekstit