Slideshow 2


Vaikeinta on riittää tasapuolisesti

Nyt kolmen lapsen äitinä en edes muista, millaista oli olla yhden lapsen äiti. Varmasti sitä silloinkin tunsi riittämättömyyden tunnetta. Se kuitenkin liittyi enemmän siihen, että oli niin monta rautaa tulessa vauvan, työn ja opintojen kanssa yliopistolla. 

Pikkusiskon tultua perheeseen, riittämättömyyden tunteesta on ollut yksi eniten koetuin tunne tässä äitiyden tunnekarusellissa. 

Meidän keskimmäinen A oli hyvin itkuinen yötä päivää koko ensimmäisen vuoden ajan ja isosisko jäi paljon vähäisemmälle huomiolle. Iltaisin ja viikonloppuisin oli helpompi antaa huomiota, kun ei ollut yksin lasten kanssa. 

Vaikka kuinka yritti arkipäivinä tasapuolisesti jakaa huomiota, oli itkuista pikkusiskoa pidettävä paljon sylissä ja annettava aivan erityisen paljon aikaa, jolloin isosiskon oli usein maltettava leikkiä itsekseen.

Haluaisin olla tasapuolisesti läsnä

Meidän tytöt kilpailevat välillä huomiosta keskenään ja siihen olen toivonut muutosta. Olen yrittänyt kannustaa heitä yhdessä toteuttamaan asioita, kuten vaikka siivous yhdessä on paljon tehokkaampaa kuin yksin. Silti tulee niitä tilanteita, joissa on vertailua tai kilpailua. Toinen saattaa kysyä, että kummalla on hienommin siivottu huone tai kauniimpi piirustus. 

Välillä tuntuu, että vaikka kuinka yrittää olla tasapuolisesti läsnä molemmille, ei sitä vain aina onnistu. Pesukone pauhaa, B kiljahtelee ja samaan aikaan yritän kuunnella, kun toinen kertoo asiaansa. Usein menee puolet ohi. Se on vähän kuin onnenpeli, että jos hyvä tuuri käy, saa kerrottua asian niin, että äitikin keskittyy.

Pikkusisko on persoonana paljon tunteikkaampi ja reagoi herkemmin kaikkeen. Adoptiolapsen kanssa sitä tuntee ainakin oman kokemuksen mukaan usein, että lapsi kaipaisi minut sataprosenttisesti itselleen. Aikuisen kaipuu on todella suuri. 

Vaikka tunnenkin lähes päivittäin näitä riittämättömyyden tunteita, ovat kaksi muutosta auttaneet. On tullut enemmän niitä hetkiä, kun saakin tuntea, että minä riitän.

1. Yhteinen iltahetki molempien tyttöjen kanssa

Meillä on molempien tyttöjen kanssa kahdenkeskinen iltahetki. A:n toiveesta se on usein kauneudenhoitoleikki. D:n kanssa yhteinen hetki on esimerkiksi tv:n katselua ja jutustelua, kun pienemmät sisarukset nukkuvat.

2. Viikoittainen yökyläily mummin luona

Tytöillä on mummilassa eri päivinä viikoittainen yökyläily, jolloin meillä molemmilla vanhemmilla on eri tavalla aikaa huomioida vain toinen tytöistä. Silloin unohtuu tunne riittämättömyydestä.

 
Kuva: Eveliina Mustonen

 


Kommentit

Suositut tekstit