Slideshow 2


Kuinka monta kummia on sopiva määrä?Sunnuntaina 6.6. vietetään valtakunnallista kummipäivää. Minua on pyydetty kolme kertaa kummiksi ja olen jokaisella kerralla ollut tästä pyynnöstä enemmän kuin otettu. 

Siinä on se tunne, että näille vanhemmille on merkityksellistä, että olen heidän lapsen kummi. Se tuntuu arvokkaalta enkä ole koskaan kieltäytynyt kummiudesta. 

Ymmärrän myös tilanteita, joissa joku kieltäytyy ja sitäkin pitää kunnioittaa. Parempi on kieltäytyä kuin ottaa kummius vastaan, jos se ei tunnu itsestä hyvältä. 


TOP 5 kysymykset kummiudesta:

1. Mitä toivon kummeilta? 

Kyllähän sitä toivoo kummia valitessaan, että hän olisi meidän lapsen elämässä mukana hyvinä ja huonompina hetkinä – sellainen turvallinen, pysyvä aikuinen. 

Murkkuiässä voi esimerkiksi olla helpompi puhua joistakin asioista tällaiselle aikuiselle kuin omille vanhemmille, jotka sillä hetkellä ovat ehkä teinin mielestä ihan out.

2. Pitäisikö kummin muistaa lasta aina merkkipäivinä?

Suurin osa meidän lasten kummeista on heidän elämässään mukana ja he muistavat lapsia merkkipäivinä. Meidän tytöille on aina iso juttu saada omalta kummilta lahja. 

Se ei ole koskaan lahja muiden joukossa vaan kummin lahjalla on aina erityinen merkitys. Millään lahjan arvolla ei ole sen sijaan merkitystä.

Toisaalta en ajattele, että lahjan ostamisen voisi nähdä mitenkään kummin velvollisuutena. 

3. Onko kummeilla yleisesti velvollisuuksia? 

Mielestäni ei ole. Lähtökohtaisesti kummiksi lupautuvalta tietenkin odottaa, että hän ei unohtaisi kummina olemistaan. 

Jos sitten perhe halua asettaa velvollisuuksia, pitäisi niistä reilusti kertoa, että kummiksi pyydetty on tietoinen.

Ajattelen, että jokainen on kummi niillä omilla resursseilla, joita on ja nekin vaihtelevat elämän aikana. 

Elämässä voi tulla myös sellaisia hetkiä, jolloin ei olekaan resursseja olla mukana kummilapsen elämässä. 

4. Voiko kummina olemisen lopettaa? 

Siihenkin on mielestäni jokaisella oikeus, vaikka sellaista ei tietenkään koskaan toivoisi. Jos kummius on ns. unohtunut jossakin elämänvaiheessa, ei mielestäni useinkaan ole myöhäistä palata lapsen elämään. 

Toisaalta, jos kummina olo ei tunnu itsestä oikealta tai sopivalta, olisi siitä mielestäni hyvä kertoa avoimesti. Tällöin lapsellekin asia on selkeämpi eikä ole epätietoisuutta.

5. Kuinka monta kummia sitten on sopiva määrä?

Lapsen näkövinkkelistä on siinä mielessä turvallisempaa valita useampi kummi, että ainakin joku kummeista suurella todennäköisyydellä pysyy lapsen elämässä mukana. 

Toisaalta näin kummin näkökulmasta on jotenkin aivan ihanaa sekin, kun olemme puolisoni kanssa ainoat kummit yhteiselle kummilapsellemme. 

Kolme kummia on tuntunut sopivalta määrältä meidän perheessä.


Kommentit

Suositut tekstit