Slideshow 2


Mikä on sopiva asunnon koko viisihenkiselle perheelle?


Meidän perhe on muuttanut useamman kerran ja asuntojen koko on ollut kaikkea 50m2 ja 190m2 välillä. 

Tuo suurin koko paritalossa tuntui silloin liian suurelta: isot sähkölaskut ja runsaasti tarpeetonta tilaa. Haluttiin rakentaa huomattavasti pienempi omakotitalo.

Meillähän kävi niin, että taloa suunnitellessa oltiin jo luovuttu vuosien toiveesta saada kolmas lapsi. Rakennettiin talo siis nelihenkisen perheen tarpeita ajatellen.

Haluttiin ehdottomasti hirsitalo, vaikka edullisempiakin vaihtoehtoja olisi ollut. 
Lisäksi haluttiin meidän taloon paljon korkeaa tilaa, joka syö myös asuinneliöitä. 

No niinhän siinä sitten kävi, kun rakennuslupa  pitkän odotuksen jälkeen meille napsahti niin pian samaan syssyyn tapahtui plussaihme, kun meidän B ilmoitti tulostaan. 

Siinä kohtaa ei voinutkaan alkaa enää muuttamaan suunnitelmia neliöiden ja huoneratkaisujen suhteen.

Meillä tulee nyt elokuussa kaksi vuotta siitä, kun meidän talo valmistui. Niin ihana, kun tämä meidän talo onkin, on tässä yksi ongelma: 

Meillä on kolme makuuhuonetta ja vain tytöillä on omat huoneet. 

Sisarukset voivat hyvin jakaa huoneen noin yleisesti ajateltuna eikä kaikille tarvitse olla omaa huonetta, mutta meillä tästä on muodostunut nyt arjen hankaluuksia.

Haasteet, kun kaikilla lapsilla ei ole omia huoneita:

1. Varhaisteinin tarve omalle tilalle

Tämän ikäinen lapsi tarvitsee omaa rauhaa, joka ei mitenkään mahdollistu, jos valmiiksi pieni huone pitää jakaa pienemmän sisaruksen kanssa. 

Oman rauhan tarve on myös persoonakohtaista ja meillä se tuntuu olevan tärkeää. 

2. Tukehtumisvaara lelujen kanssa

Vilkas taapero on melkoisen riskialtis 8-vuotiaan kanssa samassa huoneessa.

En voi sanoa 8-vuotiaalle, että nyt et sitten enää leiki näillä leluilla tai vastuuttaa tarkastamaan, että pienet Petshop-tarvikkeet sun muut pysyvät aina kaapeissa lukkojen takana.

3. Oma makuuhuone olisi kiva

Meidän yötkin voisivat rauhoittua unien suhteen, jos B nukkuisi omassa huoneessa.

4. Taaperolla ei omaa leikkitilaa

Meidän makuuhuone on sen verran pieni, ettei jää kovinkaan omaa leikkitilaa B:lle. Ratkaistiin ongelma olohuoneen sivussa olevalla leikkitilalla, joka toimi pitkään täydellisesti. 

Nyt ihan muutamien viikkojen aikana on tullut "olispa taaperollakin oma huone"-fiilis, kun tila tuntuu liian pieneltä tälle vauhtityypille.Olisiko pitänyt rakentaa isompi talo?

Talohan on meille äärimmäisen rakas ja niin kaunis, että tässä haluaisi asua pitkään, mutta väistämättä eteen tulee vielä uuden talon hankinta, jossa olisi yksi huone enemmän. 

Sitä harmittelee jälkikäteen, kun tuo huone jäi puuttumaan. Toisaalta silloin oli priorisoitava toiveet ja ne tehtiin sen tilanteen mukaan. Kaikkea ei voinut saada.

Toisaalta pienemmän talon rakentaminen on kannattavaa, sillä tämän kokoiset omakotitalot ovat alueella hyvin kysyttyjä.

Koululaisten kanssa on se haaste, että kavereiden ja koulun takia haluaa pysyä tällä alueella. Sekin kyllä ollaan aiemmin tehty ja sujui hyvin, mutta ei tehdä sitä enää uudestaan. 

Antaa ajan näyttää, milloin tuntuu sopivalta vaihtaa kotia isompaan.Kommentit

Suositut tekstit